
ما بر این باوریم که با ایجاد همکاری های خلاقانه میتوان زندگی های بسیاری را از آنچه که هستند به سوی آنچه که می توانند باشند، هدایت کرد. در این میان کودکان به عنوان سرچشمه های امید و شادی در سراسر جهان بیش از همه شایستهی این تغییرند. کودکان ریشه های زمین هستند و بی تردید جهان بدون کودکان، محکوم به نابودی است. فراهم کردن امکان زندگی بهتر برای آنان، چیزی جز حق طبیعی آنان و نیاز ما برای به دست آوردن جهانی بهتر نیست.
از تامین نیازهای اولیه، بهداشت و سلامت تا کمکهای آموزشی و درمانی و برنامه ریزی برای ورود هر چه شایستهتر کودکان و نوجوانان ایرانی به جامعه از اهداف مؤسسات سلامتمحور و حامی کودکان می باشد. مهمترین ماموریت مؤسسات خیریهای حمایت از کودکان، ایفای نقش واسط میان مؤسسات خیریه از یکسو و حامیان حقیقی و حقوقی از سوی دیگر است. به علاوه فعالیتهای حمایتی زیر نیز عوامل بازدارنده در دستیابی به سطح بهتری از زندگی برای کودکان و نوجوانان را کمرنگتر می کند:
- تامین نیازهای اولیه
- بهداشت و سلامت
- آموزش و پرورش
- برنامه ریزی ورود به جامعه
- بیماریها و دشواریهای سلامتی خاص
دنیای کودکانه دنیای عجیبی است. دنیایی همراه با سادگی و صداقت، دنیایی همراه با مهربانی و عطوفت. کودک نیز یکی از اعضای خانواده هست. خانواده شامل پدر و مادر و فرزند است. اگر اعضای خانواده بخواهند با اعتماد به نفس باشند و خودشکوفا، باید هنر همزیستی یا همان مهارتهای برقراری ارتباط با یکدیگر و رفع نیازهای یکدیگر را بیاموزند.
هر فردی از بدو تولد یکسری نیازها دارد که باید برآورده شوند. اگر هر یک از این نیازها به موقع و صحیح تأمین نشود می تواند فرد را در بزرگسالی با مشکل روبهرو کند. از زمان تولد تا حدود 7 سالگی یک فرد، میتواند مهمترین و تاثیرگذارترین سالهای زندگی آن فرد باشد؛ زیرا تقریباً درصد زیادی از شخصیت یک فرد در این سنین شکل میگیرد. نوع رفتاری که والدین با فرزندشان دارند و نوع نیازهایی را که در او تأمین می کنند می تواند به شدّت بر روی شکل گیری شخصیت کودکان تاثیرگذار باشد.
یکی از روانشناسانی که در رابطه با نیازهای افراد در سنین مختلف صحبت کرده است آبراهام مزلو است. از نظر آبراهام مزلو، انسانها 5 طبقه نیاز ذاتی و ضروری دارند که تامین نیازهای آنها است که هم منجر به یادگیری میشود و هم اعتماد به نفس افراد را بالا می برد. این نیازها به ترتیب زیر است:
- نیازهای زیستی یا فیزیولوژیک (غذا، آب، مسکن، پوشاک)
- نیاز به ایمنی(وجود نظم و ثبات در زندگی)
- نیاز به تعلق داشتن(عشق)
- نیاز به عزت نفس(احترام از جانب خود و دیگران)
- نیاز به خودشکوفایی
تأمین این نیازها در یادگیری کودکان و بالا بردن اعتماد به نفسشان بسیار اهمیت دارد. كودكان علاوه بر نیازهای اولیه یعنی آب و غذای سالم و مكان مناسب برای زیستن، به مولفههای دیگری نیز برای رشد و بالندگی نیاز دارند كه لازم است والدین و مربیان به عنوان اولین افراد مرتبط با كودكان، به تأمین صحیح و به موقع آنها توجه داشته باشند. توجه به رفع نیازهایی همچون نیازهای عاطفی، تربیتی و آموزشی، میتواند راه را برای زندگی سالم همراه با شادی و آرامش برای كودكان به عنوان آینده سازان جامعه فراهم كند.